Abortrisker

Foster abort

Risken för komplikationer för kvinnan ökar med stigande graviditetsålder.

Nedan finns beskrivningar av de risker som har varit förknippade med abort.

Bäckeninfektion: Bakterier från slidan eller livmoderhalsen kan komma in i livmodern och orsaka en infektion. Antibiotika kan åtgärda en sådan infektion. I sällsynta fall kan ett upprepat sug, sjukhusvistelse eller operation behövas. Infektionsfrekvensen är mindre än 1 procent för sugkurettage, 1,5 procent för D&E och 5 procent för förlossningsinduktion.

Ofullständig abort: Fosterdelar eller andra graviditetsprodukter kanske inte töms helt från livmodern, vilket kräver ytterligare medicinska procedurer. Ofullständig abort kan leda till infektion och blödning. Den rapporterade frekvensen av sådana komplikationer är mindre än 1 procent efter en D&E; Efter ett introduktionsförfarande kan andelen vara så hög som 36 procent.

Blodproppar i livmodern: Blodproppar som orsakar svåra kramper förekommer i cirka 1 procent av alla aborter. Koaglarna tas vanligtvis bort genom en upprepad sugkurettage.

Kraftiga blödningar: En viss blödning är vanlig efter en abort. Kraftiga blödningar är inte vanligt och kan behandlas med upprepad sugning, medicinering eller, sällan, operation. Be läkaren förklara kraftig blödning och vad man ska göra om det uppstår.

Avskuren eller uppriven livmoderhals: Livmoderns öppning kan slitas sönder medan den sträcks upp för att medicinska instrument ska kunna passera genom och in i livmodern. Detta händer i mindre än 1 procent av första trimesterns aborter.

Perforering av livmoderväggen: Ett medicinskt instrument kan gå genom livmoderns vägg. Den rapporterade andelen är en av 500 aborter. Beroende på svårighetsgraden kan perforering leda till infektion, kraftig blödning eller båda. Kirurgi kan krävas för att reparera livmodervävnaden, och i de svåraste fallen kan en hysterektomi krävas.

Anestesirelaterade komplikationer: Liksom med andra kirurgiska ingrepp ökar anestesi risken för komplikationer i samband med abort. De rapporterade riskerna för anestesirelaterade komplikationer är cirka en per 5 000 aborter.

Rh-immunglobulinterapi: Genetiskt material som finns på ytan av röda blodkroppar är känt som Rh-faktorn. Om en kvinna och hennes foster har olika Rh-faktorer måste hon få medicin för att förhindra utvecklingen av antikroppar som skulle äventyra framtida graviditeter.

Foster i livmodern

Långsiktiga medicinska risker för aborter

Tidiga aborter som inte kompliceras av infektion orsakar inte infertilitet och gör det inte heller svårare att genomföra en senare graviditet. Komplikationer i samband med en abort eller flera aborter kan göra det svårt att skaffa barn.

Kvinnor som har haft en första fullgången graviditet i tidig ålder har minskade risker för bröst-, äggstockscancer och endometriecancer. Dessutom minskar riskerna för dessa cancerformer för varje ytterligare fullgången graviditet. Graviditeter som avslutas ger inget skydd; således skulle en kvinna som väljer abort framför att fortsätta sin graviditet förlora den skyddande förmånen. Om du har en familjehistoria av bröstcancer eller kliniska fynd av bröstsjukdom, bör du söka medicinsk rådgivning från din läkare innan du bestämmer dig för om du ska förbli gravid eller göra abort. Det är alltid viktigt att berätta för din läkare om din fullständiga graviditetshistoria.

Den känslomässiga sidan av en abort

Du ska veta att kvinnor upplever olika känslor efter en abort. Vissa kvinnor kan känna sig skyldiga, ledsna eller tomma, medan andra kan känna lättnad över att ingreppet är över. Vissa kvinnor har rapporterat allvarliga psykiska effekter efter sin abort, inklusive depression, sorg, ångest, sänkt självkänsla, ånger, anknytning, tillbakablickar och missbruk. Dessa känslor kan dyka upp omedelbart efter en abort eller gradvis över en längre tid. Dessa känslor kan återkomma eller kännas starkare vid tidpunkten för en annan abort, eller en normal födsel, eller på årsdagen av aborten.

Rådgivning eller stöd före och efter din abort är mycket viktigt. Om familjens hjälp och stöd inte finns tillgängligt för dig kan det vara svårare för dig att hantera de känslor som dyker upp efter en abort. Att prata med en professionell rådgivare innan man gör abort kan hjälpa en kvinna att bättre förstå sitt beslut och de känslor hon kan uppleva efter ingreppet. Om rådgivning inte är tillgänglig för kvinnan kan dessa känslor vara svårare att hantera. Många resurscenter för graviditet erbjuder rådgivningstjänster före och efter abort.

6 thoughts on “Abortrisker

 • 28 oktober 2022 at 08:27
  Permalink

  Jag tycker det är positivt med abort

  Reply
 • 8 februari 2023 at 13:55
  Permalink

  Håller med!

  Reply
 • 1 september 2023 at 08:50
  Permalink

  Hej! Jag är ytterst tveksam till fri abort, och tycker att vi verkar ha ungefär samma åsikter. Kan jag hjälpa dig på något sätt? Jag känner att denna fråga är jätteviktig. Hur kan jag kontakta dig?
  Med vänliga hälsningar
  Saga.

  Reply
  • 30 januari 2024 at 12:12
   Permalink

   Hej, saga jag håller med i att vi behöver tänka om gällande det här med friabort. Skulle gärna ville höra lite mer av dina åsikter och argument kring detta?

   Reply
 • 20 september 2023 at 11:06
  Permalink

  9 Grön är bäst

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *